top of page

Profi kategorie vs. Age group


Někteří naši čtenáři mají asi trochu zmatek v tom, za jakou kategorii vlastně na závodech startujeme. V dnešní době je na světě nespočet závodů triatlonu v různých distancích. Stále oblíbenější jsou střední (1,9-90-21) a dlouhé triatlony neboli ironmany (3,8-180-42). Po celém světě se konají jak závody menšího rozměru, tak mistrovství státu/evropy/světa. Existují i ruzné seriály, ve kterým účastníci sbírají z dílčích závodů body do celkového hodnocení příp. na kvalifikaci na další závod.

Mezi nejznámější světové seriály patří Challenge Family a Ironman. Každý z těchto dvou seriálů má po celém světě určitý počet bezhákových závodů od olympijského, přes střední až dlouhý triatlon. Stejně tak oba seriály nabízí start buď ve skupině "Profi" závodníků nebo Age group.

Profi kategorie se hodnotí ve výsledcích zvlášť a za výsledek je možné získat prize money (v Profi kategorii se již nerozlišuje věková skupina).

Vítězové age group kategorie tj. věkové kategorie po pěti letech (18-24,25-29,30-34...) neboli "hobby" jsou pak vyhlašováni dle těchto kategorií a první tři vítězové v každé kategorii si odnášejí trofeje.

Většinou jsou účastníci Profi kategorie výkonnostně opravdu lepší a tím pádem v celkovém pořadí před Age group kategoriemi, není to ale pravidlo, a i Age group závodník může podávat lepší výkon než Profi závodník.

Dálším rozdílem je v případě seriálu Ironman kvalifikace na mistrovství světa na Havaji. Na každém ze závodů ironman, se rozdávají sloty, které umožní učastníkům v případě zájmu start na Havaji. Počet slotů se v jednotlivých Age group kategorií liší podle počtu startujících od 1 do 5 slotů. Pro kvalifikaci na Havaj tedy stačí vyjet slot na jednom závodě. V případě Profi kategorie je kvalifikace na Havaj obtížná a kvalifikují se opravdu jen světové špičky. Závodníci sbírají během roku body za umístění na jednotlivých závodech a prvních 50 mužů a 30 žen získá možnost startu na Mistrovství světa.

My s Pepou startujeme v Profi kategorii, protože je zde právě možnost vyhrát i nějaké penízky.

Recent Posts
bottom of page